Moshpit - collision is the goal

Har ni märkt att på konserter och festivaler brukar det stå "ovana besökare ska stå vid sidorna eller längre bak" på storbildsskärmar. Anledningen till det är den beryktade moshpitten, som är i mitten av folkhavet, där människor hoppar till musiken, puttas och slåss. Till dem som inte upplevt det här fenomenet låter det väldigt fånigt, men när man väl är där i moshen så är det en befriande känsla. Dessvärre var jag i moshpitten med (såklart) enbart biffiga män i 20-40 års åldern. Jag tycker det var värt både blåmärken, hes röst och tinnitus dagen efter, känslan i moshen slår allt. Tro mig det är värt det!


Från början var moshpits vanligast på punk konserter men är nu mycket populärt även på diverse metal och rock konserter.

Get psyho spelades på Disturbeds konsert i tisdags, kan du tänka dig reaktionerna på en sådan låt?  Alla ställer sig runt i en sjukt stor ring, ingen står i mitten och när musiken drar igång så hoppar alla in och knockar varandra. Alla ni som inte provat eller vågat prova kan jag bara säga, gör det! Känslan är underbar men var beredd på att du kommer inte må lika bra fysiskt dagen efter men det är smällar man får ta.

Det finns ett flertal olika varianter av moshpits, oftast består de av oregelbunden mosh då alla slänger sig mot varandra, men det finns även liknande varianter, cirkelpit, vilket går ut på att springa runt, runt, i en cirkel tills man blir helt yr. Wall of Death är en gemensam manöver då publiken ställer sig som två väggar och sedan springer fort rakt mot den andra sidans vägg.

Det finns många som kritiserar moshpitts i och med att det faktiskt har skett dödsfall och att många tycker att det går att jämföra folk i moshpitts med fotbollshuliganers våld. Jag vet att det är farligt i moshen men samtidigt så är alla schyssta och ramlar någon så blir personen uppdragen på några sekunder. Det är otryggheten som lockar men samtidigt är det ganska skönt att veta att man inte blir ihjältrampad (i alla fall inte på en konsert i Sverige). Det är förståligt att många får bilden av att fotbollshuliganer och människor i moshpitts använder våld i samma syfte, men faktum är att i moshen så vill (de flesta) inte skada någon utan leva in i musiken och artisternas budskap.


Jag vill gärna höra om dina åsikter, positiva eller negativa om moshpits. Dessutom om dina upplevelser och om du kanske har en moshpit-historia att dela med dig av. Rock on.

/Jessica


Kommentarer
Postat av: fanny

i usa (alltid öppningsfrasen) , på en .. ööh , heavy metal konsert kanske ? , som jag va på :) (typ screamo musik?) , iaf. så vare liknande, fast då bildade hela publiken en ring, osså vare typ 5 pers som utförde "hard core dancing" i mitten ,, alltså typ hoppa runt som djur och in i "kanterna" av cirklen, så när dom kom mot en fick satte alla fram armarna o knuffade iväg dom.. ööh, om du fattar ?

hahah :) puss påre

2008-11-13 @ 23:59:09
URL: http://fannylundgren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0